Thursday, September 22, 2011

SELAMAT MEMBACA●•٠·

Assalamualaikum...apa kabar kwn2 semua....aku sihat-sihat aja...ada yg bertanya kemana menghilangnya aku?aku ada ja...cuma mood utk up entry agak sibuk kebelakangan ini...(boleh jwb mcm gitu...)kalau bloger yg tegar ketegar ni...alasan ni langsung tak boleh diterima pakai kan....ok dah-dah melalut plak aku ni...

tadi dok gerodek-gerodek fb baru... tiba-tiba aku terbaca kat wall fren FB aku tu...bunyi mcm sedap ja...tu yg aku pun dgn sepantas kilat meng"share"kan kat sini...moh la kita secara berjemaah membaca kisah ini....kurang-kurang lepas baca kisah ni ada juga org menghargai kita ye.....

Bila SUAMI balik rumah.... Dia jadi heran gler halaman umah berselerak, surat kat peti pos tak berambil, anak-anak tengah main korek-korek tanah kotor, baju compang-camping, penuh dengan tanah dan kotoran, rambut tak bersikat, tak bermandi.. Masuk ke pintu rumah lagi lelaki tu terkejut.

waaa... mana isteri ku...... ... ... ...
Ruang tamu lagi teruk berselerak. Lelaki tu melaung nama isterinya.. Sepi tiada jawapan. Masuk ke dapur, sinki penuh dengan pinggan mangkuk tak berbasuh, periuk tak bercuci, mencari apa yang boleh dimakan tetapi tiada makanan yang dimasak. Masuk ke bilik air, baju belum berbasuh apatah lagi berendam. Lelaki itu cemas mencari isterinya. Dia bergegas ke tingkat atas melihat isterinya terbaring di atas katil sedang membaca buku.

fuuu.. lega..

“Awak sakit ke?” tanya lelaki itu. “Tak lah”, jawab isterinya ringkas. “Kenapa teruk sangat rumah kita hari ni?” Tanya si suami lagi sambil meletakkan tangan di dahi isterinya, kot-kot isterinya demam.“Wahai suamiku, semalam semasa kita bertengkar, abg mengatakan yang saya ini hanyalah suri rumah, duduk di rumah tak sepenat diri abg yang duduk di pejabat, dan abg sering menanyakan apa kerja yang saya lakukan di rumah yang menyebabkan saya merungut kepenatan kadang-kadang..

lelaki tu pun berfikir...

Kalau madam takde kat umah, alangkah tenteramnya hidup ini. Boleh buat ape yang kita suka. Boleh belengkar kat depan TV tanpa sebarang gangguan mental dan fizkal. Pendek kata, FreeDoMmmmmlah!! But hairan bin ajaib, when dia betul-betul pergi meaning “She’s Gone”’ aku plak trasa separuh mati. Sehari dua memanglah shiokkk, no one shouting from the kitchen for help, no one to komen this and that, no one to criticize. Everything will be smooth…

hahaha... takde yg nak marah ku...

Tp masuk hari ketige, I felt something missing. Lebih-lebih lagi bila tuala mandi dah berbau ‘asshemmmm’, tak tau la mana nak cari yang baru. Colgate da nak abis, tak tau kat mana dia stock up. Air suam da habis, malas nk boil… Masuk hari keempat, rindu mula terasa...

Apabila rindu mencengkam, semuanya jadi tak tentu arah. Tengok TV citer best pon jadi tak best. Nasik bungkus feberite jadik tak feberite. Makan kat 5 star hotel jadik rasa macam makan kat kedai AA. Lebih-lebih lagi bila laundry basket da makin bertimbun ngan baju kotor. Toilet dah mula licin berdaki.. Lantai dah berbelak, tak dimop.. Every nite, very the lonely, baring atas katil nengok ceiling blindly.. bila lonely gini, baru lah rasa benar kesepian.

Jangan kata sebulan atau setahun, belum seminggu isteri takde kat umah, aku dah rasa separuh pengsan. Masa ni barulah sedar netapa pentingnya seorang wanita bernama isteri… So guys out there.. jgn buli isteri kite. Kalau boleh, tolong dia buat kerja rumah. Bukan dok depan TV every weekend baca paper. Apa ingat dia tu kuli ker?! Maid ker?!! Kan dia tu bini kita, best fren kita, sweetheart kita.. Ingat duit hantaran yang kita kasik dia masa nikah dulu cukupker nak bayar gaji dia ..................................................................seumur hidup ???

ingat balik..

And furthermore, kan sama2 kerja carik rezeki, sama jugak lah buat kerja rumah. Kadang2 bila poket kita sesak, tak ingat ker dialah orang yang paling dekat terdekat kita nak kenyeng-kenyeng duit. Tak kesian ker nengok bini kita? Dah la satu hari keja kat office, balik pulak kena buat kerja rumah lagi… penat tau! Kalaulah aku diberi peluang jadik seorang wanita,… tak rela!!! So to all mums and wives out there, live will be meaningless without You mothers. Uwaaaaaaa!!

SAYANGI LA KAUM PEREMPUAN KERANA TANPA MEREKA ANDA KEHILANGAN SESUATU..
HARGAI MEREKA!!!!!
Dari ilham seorang lelaki.. “ Wanita adalah insan istimewa, biarkan mereka terus membebel, merengek atau mengilai seperti Pontianak. Seburukburuk perangai wanita, ia akan terus melekat di hati kita selagi hayat di kandung badan”....

17 ,2788 Yang Dah Komen:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said... [Reply]

ai loikeeeeee 10 kali ngeee
siler appreciated kaum wanita sebelem terlambat....wahhhh boley gituew?

misya said... [Reply]

suka entry ni,memang betul pun,tanpa sorang isteri,suami ble jadi mereng,dan tanpa sorang suamipun,si isteri bleh idup,hik,hik,emo.

ainnoraini said... [Reply]

baru dia tau...betapa besar pengorbanan isteri ni...jangan tau nak oder jer kann...

♥cmª shIemª♥ said... [Reply]

muahaha..dah ramai yg citer pasal citer ni...
sgt2 setuju..
sape kate surirumah x penat?x buat kje??
:)

diana said... [Reply]

hahahah..
baru tau ye...
ingat kita dok umah berguling depan tv je agaknya..

yen(toka ziizokukuto) said... [Reply]

thankz sebab berkongsi,,sangat membuka minda :)

ieda said... [Reply]

best2 ... teruja akak
hermm winduu tau .. dah lama x singgah umah akak nieee :)

aizamia3 said... [Reply]

entry yang menarik tapi ai tak tak boleh buat macam tu sebab setakat ni alhamdulillah en. suami beri kerjasama yang baik kalau ai penat tak kemas bersih rumah sebab dia pun faham sama2 bekerja dan ai lebih lagi kena uruskan anak2.. tapi selagi kita boleh bertolak ansur rasanya selamat rumahtangga kita kan.. ;)

mamaNoriz said... [Reply]

terbaekkk lah!!!

i wish my husben baca ni, sbb sya yg keje ni lagi lah penat balik nak setel hal rumah palk...huhu


kena kerjasama lah kan...

~ yus ~ said... [Reply]

wah! saperlah yg up status ni?? Sangat2 berterima kasih kepada orang tu...

memang bestlah D..hehe

syariza09 said... [Reply]

sblm ni pernahbaca kisah ni. kiranya kita ni "wanita" mmg hebatkannn...leh jadi supermak lagiiii

Lydia Miza(Aidyl Azim) said... [Reply]

ha...TERBAIK kakD.RINDUUUUUUUUUUUUUUUUUUU

ingat seronok berlingkar tgk tv?rasa syok ke tak dengar bebelan isteri?hehehe

~iz~ said... [Reply]

belajar sentiasa menghargai wanita..:)

~iz~ said... [Reply]

belajar sentiasa menghargai wanita..:)

Diela Zaimi said... [Reply]

best entry! ;)

Maya Mayana said... [Reply]

kena bg lelaki baca n try sesekali kat diorang..hehe

ct N honey said... [Reply]

bila dekat menyampah,bila jauh rindu2an

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2011 Reserved to ·٠•●★MY BLOG MY STORY★●•٠·˙™
Design with love by CikBulat