Tuesday, April 5, 2011

AKU INGIN CONTOHI WARDINA SAFIYYAH●•٠·

Assalamualaikum semua....
hampa kenal dgn Wardina Safiyyah?klu tak kenal tngk pict dia kat bwh ni... aku sambar kat pokcik Go0GLe, ok dah kenal kan...

kat sini..aku plak nak kongsi sesuatu yg amat menarik minat aku.. cara dia mengajar anaknya SOLAT 5 WAKTU...ekceli...aku terjumpa N3 ni kat blog teacher Diela aku minta izin utk copy & paste kat blog aku...sbb aku rasa memang perlu utk kita kongsi bersama mcmana cara dia mengajar anknya utk BERSOLAT klu ada yg nk ikut tu...ikut la...klu tak mau tak pa...mungkin hampa ada cara tersendiri kan....dibawah ini tercatitnya penulisan WARDINA SAFIYYAH...


bERBALOI PENAT LELAH KU...

by Wardina Safiyyah OfficialPage on Friday, March 11, 2011 at 8:47pm

Dear Mama, Ummi, Mum, Ibu, Bonda...

I have to share this with you... because i feel so happy and i feel that all
my penat lelah paid off...

I started to make my Amna to solat 5 times a day when she was 7, on her 7th
birthday...we had a talk...(check note lama) tapi preparation since 6 la...tapi
dari kecik memang selalu ikut2 la kami solat....she hasnt missed her solat
since. Walaupun lambat, tetap solat. I made sure of that - because the key is
SOLAT ni kalau tak tanam dari kecik memang LIAT nanti....But it is very
important to keep this in mind:-

1) kalau kita bagi dia tinggal WALAUPUN sekali nanti we are sending the wrong
signal - kena make sure - every waktu without fail, walaupun penat, ataupun
lambat

2)l Selalu kalau boleh solat together..mula2 memang kena solat together....kalau
tak ada rumah make sure an adult in the house pastikan anak kita solat. (hari tu
Amna pergi her reading class, i asked her teacher to take her to the suarau) -
lepas solat time tu lah peluk cium, senyum - i always kiss her at the head and
say "Barakallahufiha" Ya Allah make my Amna a good Muslim Ya Allah....make her
never miss her solat Ya Allah.....kuat2 bagi dia dengar....ps:- kalau kena amik
cuti ambillah - bukan waktu exam je amik cuti - buatlah STEP ini, yakni
melangkah ke alam 7 thaun dan tidak meninggalkan solat A BIG Thing! "mama amik
cuti hari ni sebab nak pastikan yang adik solat 5 waktu sehari!"

3)Selalu cerita how IMPORATANT it is to solat..how Allah is watching us... how
we are good Muslims when we solat, how Allah loves us, Solat tu, untuk kita,
bukan untuk Allah.....TAPI selalu jugak cerita yang akan ada orang TAK
solat...acknowledge the fact that sometimes we feel lazy to solat....itu semua
kerja SETAN! Fight them off....! I tell Amna that even some grown ups tak solat!
I tell Amna that....we have to be strong.. we have to tell ourselves we will
NEVER miss our solat.....

4)Awal2 subuh ni memang tak bangunkan, tapi as soon as dia bangun pagi, ill ask
her to solat straight away.(yes memang leceh..but we have to, and we have to do
it with LOVE diselang seli dgn strictness)

5)kalau dia tinggal - DENGAN sengaja, i take the rotan and hit her on her tapak
tangan slowly, just as a reminder. After that i hug her and tell her i love
her, and i just want her to remember - and guess what?? memang dia ingat!!! (3
kali baru, i think not bad, sampai satu hari dia terlambat solat, sebab keluar
dan memang tak ingat, dia yang suruh rotan) But i tell her kalau TERLUPA atau
TERTIDUR its ok...but kena solat terus bila bangun.

Macam ni ceritanya, i told Amna, kalau Ummi ambik Amna dari sekolah lambat, Amna
solat dulu Asar kat sekolah....tadi memang datang lambat...i was loking for
her..and guess what????

She was actually praying her Asar prayers...sorang je kat dalam surau tu....i
wanted to pengsan and cry...she did all by herself.... i pun told her how happy
and how proud i was of her...i tanya dia kenapa? dia kata "Amna ingat apa Ummi
cakap".....cair nya hatiku ini.

Apa lagi, Ummi ni peluk cium dia....and called nenek at Australia...now im
sharing with all of you!!! Because i want us to raise generation of good Muslims
that are disciplined, smart, intelligent -that remembers Allah because the
world so BADLY needs good QUALITY Muslims like this!!!

And the foundation is - to start them off right - solat at SEVEN! Yes just as
how Rasulullah asked us!

I love you all!!! Good night.....

But the key to all this IS Mak Ayah KENA dan WAJIB solat dulu...anak ketam tak
boleh diajar berjalan terus...fahamkan?


insyaallah akan aku cuba mengikuti cara2nya....

14 ,2788 Yang Dah Komen:

Lydia Miza(Aidyl Azim) said... [Reply]

as salam...saya juga nak anak2 mendengar kata dan alhamdulillah, walau saya tak rotan mereka utk solat..mereka yg 5 thn lbh dan 7 thn lbh sudah mau solat dgn rela bila azan berkumandang...syukurlah.

qemaishak said... [Reply]

dah baca & memang kagum sgt dgn cara dia didik anak

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said... [Reply]

@Lydia Miza(Aidyl Azim) : alhamdulillah..

KakD.. farah baru 1thun 5bulan..tu yg nk kena blajar tu...walaupun lambat lg..tapi kena bersiap sedia dr skg..

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said... [Reply]

@qemaishak : tu la kan...memang dia boleh menjadi mentor utk mak2 mcm kita lah..

~ yus ~ said... [Reply]

Kagum!!

Saya pun ajar anak solat dari umur 7. Aqil dan Alia dah boleh solat dengan baik, tp selalu juga ter miss satu dua waktu sbb saya tak pantau dgn tegas.

Kena ikut cara Wardina ni...

Thanks sharing kak D

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said... [Reply]

@~ yus ~ : sama2 dear...

MummyEcha said... [Reply]

kagum ngan cara wardina mendidik ank2nyer..great info kak..meh kita sama2 praktikkan.

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said... [Reply]

@MummyEcha : ok dear...

suri solehah said... [Reply]

salam..nak menitis pulak air mata baca..ingin sekali jadi ibu yg berjayakan..

ct N honey said... [Reply]

saya pun dah baca cerita ni...yg penting kitalah model utk anak2 kita ikuti...jadi renung2kan lah

sissyira said... [Reply]

salam

kita minat gila kat wardina ni...respek lah kat beliau =)

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said... [Reply]

@suri solehah : INSYAALLAH...KITA SAMA2 PRAKTIKAN...

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said... [Reply]

@ct N honey : YA BTOI2 KAKD SETUJU...

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said... [Reply]

@sissyira : W'SLM...

JGN LA MINAT SAMPAI GILA...HEHEHEHEHE

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2011 Reserved to ·٠•●★MY BLOG MY STORY★●•٠·˙™
Design with love by CikBulat