Sunday, August 14, 2011

YEAaaa..BAJU RAYA FARAH DAH SIAP●•٠·

Assalamualaikum semua....wahhh...dah bau2 kuih raya dah ni...sapa yg dah siap tempah kuih raya?sila kembang kuncup hidung tu....dan sapa yg buat kuih raya sendiri?ada yg mengaku ada yg dak yee....ok2 hari ni aku nak story mory baju raya farah....

Al-kisahnya bermula...ingatkan nak beli saja bj farah ni...minggu lepas aku keluar p tngk2 pastu pengang la baju tu aku bekenan la juga kan...hampa nak tau herga dia brapa?RM70 hengget tuuu....mahai oooo...fikir punya fikir..aku beli kain aku buat sendiri lah...elok tak elok pun...ank aku yg pakai kan....

aku cuma beli kain 2meter ja 1 jenis..aku ingat cukup la dgn sepasang ja bj kurung ni...bermula lah dengan gigihnya hari jumaat potong kain....bila ja p antaq kat kedai jahit tepi...dia kata mai ambik koi 7 ptg...tu diaaa...tak boleh juga la aku jahit hari jumaat...

pastu..dlm dok relex2 sementara nak tunggu buka posa...mak aku ajak aku p jakel...dia kata kat sebelah jakel ada kedai jual pasu...aku pun jom ja lah...bila ja sampai sana kelas2..bekenan la 1 pasu ni...pastu aku kata kat mak aku..jom kita p jakel sat...p tngk2...kot2 ada kain yg bekenan.. ingat2 sian plak kat farah..bj kurung sepasang ja..yg ibu dia 2 pasang...yg abah plak pakai bj yg tahun lepas punya...tngk adil kan aku?hehehehe...aku pun kelas2 ambik la 1metar suku...yg ni pasal aku ambik sikit?sbbnya yg ni bidang 60"balik2 terus potong pastu antaq kedai jahit tepi....opsss...melalut plak aku berstory ye....ok2 kita mulakan langkah menjahit dari skg...

hari sabtu yg tenang utk stat berjahit....

jahit kain yg mula2 aku beli dulu la....ni aku cantum kikik sama pesak dulu yg adik2...buat benda yg sama..2kali ye...sbb belah kanan & kiri...


ni aku sambung pesak, kat tangan...ni pun buat 2 kali gak sbb kiri kanan....pastu nanti yg sambung badan aku tunjuk yg kain lain lak ye...

ni la kain yg aku beli kat jakel petang jumaat tu...

part ni yg paling aku susah hati sbbnya 2 yg tajam tu....cukup susah nak buat....bila semua dak ok...aku cantumkan pesak, tangan kat badan plak....


ok siap cantum semua...jahit belah bawah apa...ok siap....pastu buat kain plak....


kain cantum belah tepi bg jadi mcm kain sarung...pastu buat susun...pastu buat pinggang aku boh getah ja lah...senang sikit...ok jom kita zommmmeeess....baju kurung farah.....

taraaaaa....ini 1 pasang....

ini sepasang lg....

skg cuma nak minta tlg dgn acu ana jahit rumah butang ja lg...sbb yg ni aku tak qeti jahit...kena suruh pada yg pakar juga lah.....modal cuma RM44.75(kain utk 2 pasang) + 3.20(2 pasang jahit tepi) + 2.40(benang 2 warna) + 0.60(2 butang baju) = RM 50.95 ja...kan ka murah ja...dari harga yg sepasang bj sampai RM70 hengget tu....

10 ,2788 Yang Dah Komen:

MyHeartMySoul's Diary said... [Reply]

syabas betty... kan jimat kos.. ida dari baju sendiri sampai ke ank2 semua jait sendiri.. tudung pn jait sendiri.. tinggai nk buh manik ja... duit lebih2 tu boleh sedekah utk budak mai raya...

ieda said... [Reply]

bestnya dah siap .. alhamdulillah senang kan dah siap semua x risau sgt kan .. settle :) kdg2 anak2 punya yg kita kena utamakan .. :)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said... [Reply]

bestnyer boley jahit sendiri...mmg save...teringin nk jahit baju sendiri tapy x reti ngeee

ajumohit said... [Reply]

Bestnya pandai Jahit baju mmg jimat... Msti farah sronok sgt!!

Asmara said... [Reply]

pandainya!! mmg save. untung mamanya pandai menjahit. hihi.. kite ni takat jahit sikit2 boleh la. nak buat baju tak pandai lagi. :D

laskar pelangi said... [Reply]

untunglah akak pandai menjahit.leh save duit..beli mana yg lagi pentingkan..kn musim raya,byk nak pakai duit:) wah si farah! comey baru tu..best betol mama sendiri jahit baju kan..sempat plak akak jahit ni..keja opiz lagi kan..

THE LEKAT LEKIT STORY said... [Reply]

tu la kelebihan org pandai jahit baju sendiri. mcm kita kalau kos kain & kos upah org jahit rasanya beli ready made lagi murah... :D

♥cmª shIemª♥ said... [Reply]

bestnya farah ada baju kurung made by maknye sendiri...
tahniah kak!..cma ni tgn x berseni langsung..huhu...penah buat skali...jadi baju kelawar..

ooo..tema tahun ni oren yea..

ct N honey said... [Reply]

pandai kakak kita ni menjahit rupanya ye..mmg jimat klu pandai jahit...bergaya si farah masa raya nanti

Aku Ibu Muda said... [Reply]

wani pon jaet sendiri baju kurung anak..cost RM 10 je (semeter kain)...

jaet tepi free...hihiii

benang, butang, getah let say dlm RM 2

berbaloi2 kan...hehe

baju gaun pon jaet gak 3 helai...terkejut tengok harga kt kedai punya pasal...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2011 Reserved to ·٠•●★MY BLOG MY STORY★●•٠·˙™
Design with love by CikBulat