Thursday, July 7, 2011

BERAT MATA MEMANDANG BERAT LG BAHU YG MEMIKUL●•٠·

Tadi bila aja aku BW aku ada la singgah blog adik piyah ni...tiba2 aku sebak bila baca N3 dia...dan2 aku rasa nak shARE dgn hampa semua....


Kisah Sedih Pasangan Norma dan Talib.. by fillanie.

Hari nie ada special entry sikit...Aku sendiri tak tau nak start dari mana dan nak start macamana..

Kalau korang perasan sorang blogger nie.. nama dia Moon.. dia antara kawan yang terapat dengan aku.. dan kalau korang follow blog Moon.. korang mesti tau masalah yang dia dan keluarga tengah hadapi sekarang.. Sebenarnya Moon dah puas fikir panjang samada nak buat benda ni atau tak perlu... so sebagai kawan, aku rasa takde salah pon kalau Moon nak teruskan niat dia.. yang penting dia tau niat dia ikhlas... 
-Norma-
Adik ipar Moon menderita menghidap cancer... memula aku dapat tau.. aku pon macam terkejut jugak.. sebab adik ipar moon nie baru jugak kahwin.. lepas tu mengandung.. dan Alhamdulilah selamat melahirkan bayi lelaki yang comel dan sihat.. kita panggil je dia Norma ye.. so, selepas Norma melahirkan anak pertama dia tetiba jatuh sakit.. aku ingat lagi masa tu Moon kata ingatkan penyakit misteri.. siapa tak sedih? orang lain selepas melahirkan anak, gembira menyambut kehadiran orang baru.. lagi-lagi anak pertama.. buat yang ada pengalaman manisnya memeluk anak pertama mesti faham bahagianya rasa tu.. 
-Norma bersama Rafiq-

tapi Norma tidak menerima nasib sebegitu.. selepas je bersalin Norma stay di rumah Moon.. nasib ada kakak ipar dan abang ipar yang penyayang, prihatin dan mengambil berat.. Moon lah yang menguruskan anak Norma yang bernama Rafiq.  bila pegi hospital, buat check up semua.. barulah tau yang Norma sebenarnya menghidap cancer.. sebak mengenangkan nasib Rafiq yang baru lahir tapi tak sempat merasa belaian seorang ibu.. tak sempat merasa susu ibu.. ok aku sebak. hmmmmm..

Suami Norma, Talib ke hulu ke hilir menguruskan isteri yang terlantar sakit.. aku tak boleh bayangkan bila Moon selalu datang melawat Norma sambil bawak Rafiq... Norma hanya mampu pandang tak mampu membelai bayi kecil itu.. tabahnya Talib suami Norma.. hanya Tuhan yang tau apa ada di hati Talib.. apa ada di hati Norma saat melihat Rafiq.. 
anak kecil yang tak mengerti penderitaan ibunya

-siapa sangka selepas setahun perkahwinan, dikurniakan cahaya mata dan bermula sebuah penderitaan-
-Talib sentiasa ada disisi isteri-

Dugaan bertimpa-timpa.. sampai Talib pon aku tengok dah susut sangat badan dia.. condition Norma plak tak menentu.. kadang lepas operation dia ok.. kadang dia tak ok.. hati mana lah yang sanggup tengok penderitaan ditanggung mereka..

-Talib bersama Rafiq-

-tangan Norma yang lebam-

-gambar terkini baby Rafiq-

Moon dan suaminya Sutan ni aku kenal dah lama.. diorang baik dan lembut.. aku tau Moon malu, Talib malu nak mintak tolong aku buatkan entry nie.. tapi berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul.. dalam serba salah tu aku rasa tak pelah Moon, kita usaha je..
kepada sesiapa di luar sana yang rasa ingin sama-sama mengurangkan beban Talib.. korang boleh buat sumbangan ikhlas.

cimb 01070068677528 Noormawati Mohd Rasif 

aku rasa ramai yang nak membantu, cuma tak tau cara.. ini tiada paksaan langsung.. tak kira lah kalau kita mampu nak derma RM5 sekalipon, janji ikhlas..kalau ada sikit-sikit sumbangan ikhlas dari korang utk Norma, InsyaAllah duit tu akan keluarga dia gunakan untuk kos rawatan Norma yang menelan belanja ribuan ringgit.. baru-baru nie kos untuk injection je dah menelan belanja 10K.. sumbangan tu juga akan digunakan utk bayaran ambulans.. kos untuk beli susu untuk Norma minum.. dan mungkin selepas ni keluarga Moon akan ikhtiar perubatan-perubatan lain yang dah tentu memerlukan belanja.Moon malu nak buat benda ni actually.. nampak macam meminta-minta..tapi yang penting niat demi untuk membantu Talib dan anak dia Rafiq, maka Moon dan Sutan terpaksa tolak perasaan malu ke tepi..lagipon aku rasa tak salah kot.. bukan paksaan.. kot-kot korang ada rasa nak bersedekah boleh lah bantu-bantu ringankan beban orang yang dalam kesusahan.. hanya Tuhan yang dapat membalas jasa murni atas sumbangan ikhlas korang.. Sama-sama kita doakan semoga keluarga Talib dilindungi Allah dan semoga Norma cepat sembuh supaya dia berpeluang melihat Rafiq membesar di depan mata dan dapat mencurah kasih sayang buat suaminya Talib... Amin....


nota tangan : sama2 kita doakan kesihatan norma & dan pada yg nak tolong panjangkan lg cerita ini sila la sebarkan dgn seikhlas hati kita....pada yg nak tau cerita lanjut tentang norma silalah ke blog  ---> Moon Punya Blog

copyright : Safiyyah Osman

22 ,2788 Yang Dah Komen:

misya said... [Reply]

sedihnya,sama -samalah kita menderma

ieda said... [Reply]

sama2 kita membantu mana yg terdaya oleh kita kan dik .. insyaallah kita doakan adik ipar moon nie cepat2 sembuh .. aminnn

~iz~ said... [Reply]

sedih...x sangka bahagia hilang sekelip mata...InsyaAllah pasti ramai mereka ygyg ingin pemurah dn baik hati diluar sana membantu...

semoga Allah meringankan segala dugaan dan kesakitan yg dihadapi..

sha a.s said... [Reply]

sedih. simpati. sama2 kite doakan kesihatan beliau...amin

Edy Zaidi said... [Reply]

alahai..sedih tgk...mari kita doakan yang terbaik

Mama Gee said... [Reply]

Ya Allah kesiannyaa...
semoga Allah kembalikan kesihatannyaa..
semoga suami dan ahli kuarga lain terus tabah..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said... [Reply]

sedeynyer baca...
itew la maybe kiter rasa kiter derita but ader lagik yang luar luar sana lagik menderita...ya Allah mudah di permudahkan...moga norma di beri kekuatan dalam hadapi dugaan yang berat ni....dan pada somi nyer modah tabah sebab norma perlukan sokong org2 tersyg....cancer apa ke? dah peringkat brpa?

Hanis MY said... [Reply]

Sedihnya Kak D, huhu...sama2 kita berdoa dam membantu, semoga dipermudahkan segala urusan dan dia kembali pulih InsyaAllah....

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said... [Reply]

@☆*♥L@dy @yU♥*☆ : brain cancel stage 4 yg tu la yg kakD baca...

♥cmª shIemª♥ said... [Reply]

cma de bc psl ni kat blog abg ben.. sedih...moga beliau tabah...
& semoga beliau sembuh dr penyakit..

KILA said... [Reply]

Saya petik sikit ya.. Nak letak kat blog...

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said... [Reply]

@KILA: boleh2..sila2...

qemaishak said... [Reply]

sedih baca kisah k.norma ni kan.moga Allah pjgkan usia serta cepat sihat..sama-sama kita ringankan beban saudara seagama kita ni.

NM02 said... [Reply]

sedih kan... ai pun menitik air mata baca kesah norma nak2 lagi rafiq anak sekecil tu yg tak faham ape pun lagi...

Lydia Miza(Aidyl Azim) said... [Reply]

sama2 lah kita membantu norma..siannnyer.

Isteri Encek Bard said... [Reply]

sedih sangat bca kisah mereka

So Shy Lady said... [Reply]

Sebak mmbcnya. Ya Allah, moga dbrikn kkuatan kpd mrk. Doakn sama

~ yus ~ said... [Reply]

sama-sama kita membantu seikhlas mungkin...

D rupanya antara yg pertama tahu pasal ni ya..

Sebelum ni banyak juga baca di blog lain...Memang sangat kagum dengan ketabahan suami Norma Talib...

Moga ada keajaiban dariNya, dan Norma dapat juga sembuh...

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said... [Reply]

@~ yus ~ :D dpt tau masa 3hb tu la...tapi tak pandai buat sticky post..hari ini br dapat tanya akak mcmaNA NK BUAT..tq ya kak bab tuto tadi...

gadisBunga said... [Reply]

saya tak tahan nak tgk...sgt sedih.... :(

dwaty said... [Reply]

insyaallah kak... semoga dia cepat sempuh... sian kat rafiq....

Papa Mifz said... [Reply]

sian nye....sebak saya tgk entry nih...harap si suami tabah...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2011 Reserved to ·٠•●★MY BLOG MY STORY★●•٠·˙™
Design with love by CikBulat