Thursday, January 20, 2011

Awas, Rawatan Alternatif Guna Ikan Boleh Sebarkan Virus Hepatitis & HIV!●•٠·

Kementerian Kesihatan UAE memberi amaran bahawa rawatan kaki/kulit 
alternatif/kosmetik yang menggunakan ikan seperti yang dipaparkan pada 
gambar di sebelah boleh menyebarkan penyakit bahaya.
Akhbar Al Khaleej yang memetik kata-kata Dr Amin Al Amiri, "Penggunaan
ikan-ikan sebagai rawatan boleh mendatangkan mudarat kepada orang ramai
kerana rawatan ini boleh menyebarkan penyakit termasuk hepatitis dan
AIDS/HIV."
Tambah Dr Amin, "Sesetengah orang mungkin mengalami penyakit berbahaya
dan virus pada luka mereka akan mudah dipindahkan kepada orang lain
melalui ikan dan air."
Prosedur rawatan yang dibangunkan di Turki ini digunakan untuk merawat
kulit termasuklah penyakit psoriasis.
Pesakit/orang ramai dikehendaki meletakkan kaki di dalam sebuah kolam
kecil yang berisi ikan kecil (ikan garra rufa atau ikan chin chin).
Ikan-ikan ini akan "memakan" sel-sel kulit yang telah mati pada kulit
pesakit.
Untuk makluman, rawatan kaki menggunakan teknik ini diharamkan di 14
buah negeri di Amerika.



Sumber : hanif idrus
Gambar : disambar dr Pokcik Go0gle

20 ,2788 Yang Dah Komen:

cerita ceriti.... said... [Reply]

e..e..e..takutnyer....

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said... [Reply]

@cerita ceriti.... : tu la...kakD pun takut jg...nasib la selama ni tak terasa teringin nk p tempat altenatif tu...

~ yus ~ said... [Reply]

Tak pernah lagi buat rawatan guna ikan ni..

Saya ni penggeli...huhu

syuwai said... [Reply]

eii.. bahaya rupanya..

thanks share

~,~

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said... [Reply]

@~ yus ~ : nasib tak buat....

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said... [Reply]

@syuwai : tu la...sharing is caring dear..

ayushida said... [Reply]

wah...takutnya....tak terfikir, pernah terasa nak try gak, tp lum pernah buat lg...keputusannya, tak nak buat...huhuhu

ada tag : http://ayurashidah.blogspot.com/2011/01/twenty-five-random-dua-puluh-lima-rawak.html

Hanis MY said... [Reply]

ee sgt menakutkan bahayanya...nauzubillah...thanks for sharing kak D, terima kasih gak cadangan tu nanti hanis try k...syg kak D...

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said... [Reply]

@ayushida : nasib lg kan...

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said... [Reply]

@Hanis MY : tu la..., sama2 dear...

Dr Mohd Hafiz bin Dato' Osman said... [Reply]

Terima kasih sudi singgah dan follow blog saya. Salam perkenalan.

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said... [Reply]

@Dr Mohd Hafiz bin Dato' Osman : sama2...nanti singgah2 la slalu blog kakD ye...

sissyira said... [Reply]

salam

ada terbaca juga baru ni....lepas ni boleh elak la kan :D

ziarah rakan yang saya follow :D

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said... [Reply]

@sissyira : W'slm..tu la..lebih baik mengelak dr mengubati...

ainnoraini said... [Reply]

takutttnyeee....
pernah gak try dulu2...tak mau lagi...

Miecyber said... [Reply]

Terkejut juga dengor info nie...thanks anyway..

Iran haramkan penjualan hadiah Valentine Day

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said... [Reply]

@ainnoraini : ok..skg tau dah kan..lps ni jgn buat dah..takut uuu....

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said... [Reply]

@Miecyber : sama2...

anakibu said... [Reply]

penah lihat..tp x cuber lagi...bahaya juger yer...

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said... [Reply]

@anakibu : ha mcm tu la...takutkan...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2011 Reserved to ·٠•●★MY BLOG MY STORY★●•٠·˙™
Design with love by CikBulat