Sunday, January 23, 2011

Jom Ronda-ronda●•٠·


Assalamualaiku semua....
hari jumaat yg lalu aku, ankku & incek su0mi ada la p ronda-ronda kat kg ja...hehehehehe..mesti hampa ingat aku p jalan mana-mana kan?nak buat mcmana dah tengah bulan..sat gi lari bajet pulak....aku p ronda kat muzium padi...nasib masuk pun FOC..*yang bleh FOC pun sbb yg jaga kat situ ada member incek su0mi* hampa pernah p dak?klu tak pernah p jom layan gambar yg aku ambik....








ini benih padi gergasi....














kereta lembu...
digunakan waktu membajak tanah....
& mengangkut beras juga...











yg ni kincir air putaran tangan....
klik gambar utk tngk apa kegunaannya..






Pemukul Padi
masa dulu org guna benda ni la utk pukul padi bg memperasing biji padi dari batangnya....


Penimba Semai
penimba ini digunakan utk menimba air kedalam
petak semaian..







ini peralatan utk sukat beras...
& utk menjahit guni...










guni ini lah yg dimaksudkan...
ini sapa tak kenal kan...
yg membawa guni ni...gerek tua...









inilah  tempat utk nk simpan padi....













ini  lesung hindik padi...











ini pulak lesung kisar....











Pengangin Padi ni keja dia utk perasing padi dari hampas....













aku ambik gambar ni secara rambang..












ini peralatan utk menangkap ikan di bendang...










ini plak tangkul udang padang....
gambar udang aku tak dapat nk tunjuk...sbb klu nk tangkul udang padang ni ada musim dia....nanti klu ada rezeki aku tunjuk pada hampa n0...











ini lah pakaian utk ke bandang...
abaikan muka model ni tak berbayar ni ye....














ini pict yg paling aku suka....bentuk muka patung tu padan dgn muka farah...hehehehehehe...
sesuai sangat  utk pergi kebendang sekarang ni ye...













ini pelita minyak tanah aku suka sgt...
skg payah nk jumpa dah tau..
klu ada pun mungkin dah mahal kat pasaran...













ini plak lukisan 3D..kat bawah nanti hampa tngk la video yg aku rakam ye...bumbung rumah yg aku bulatkan tu la rumah aku...








cantik kan?


ada lg ni yg aku nk ceritakan....nantikan kemunculan seterusnya.....

19 ,2788 Yang Dah Komen:

Elly & Emmy said... [Reply]

bagus kalau dapat bawak anak2 pergi muzium padi ni.. bagi diorng tahu cara tanam padi.. idak laa nanti tahu makan nasik jer..

Syeeda Sobbihi said... [Reply]

hee kak D, saya mmg terlibat ngan pertanian nih. Masa pergi program promosi psl pertanian nih, nak tergelak pun ada..org2 "pekan" cakap pokok padi tu pokok beras. hee

MAPPIAU said... [Reply]

bile tengok Pemukul Padi tuh teringat pulak mase zaman saye kecik2 dulu, mase tuh arwah atuk ngan uwan selalu pegi menuai padi,

pastu saye ngan adik beradik suke buat kacau bilau, sampaikan masuk dalam pemukul padi tuh berendam ngan padi2 tuh ahahahaha at last lepas tuh masing2 dapat la habuan tsk tsk tsk :P.

Solihin Zubir said... [Reply]

uiii.. nmpk cam syok ja..
elok gak nowh..
sy ni nama ja dok kedah, tp tak penah pi pon muzium tu..
jakun btoi.. ahha..

Iryd and Pitt's little diary said... [Reply]

bestnye jalan2..anak akak comel la..:)

sissyira said... [Reply]

salam

ada baby dalam pakaian baju ke bendang tu, mak baby mana yea? tak nak merasa ke? hehehheh



Jom Baca dan Komen--cara memilih nama domain yang terbaik

noor said... [Reply]

wah gi tgk asal usul padi hihihihi...
lawatan sambil belajar kak D

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said... [Reply]

@Syeeda Sobbihi : hehehehehhe..biasa la..bukan semua org tau asal usul dear..

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said... [Reply]

@MAPPIAU : hehehehehe..zaman kanak2 la yg paling seronok sekali kan....

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said... [Reply]

@Solihin Zubir : ha lps ni kena p...sbb kwn incek su0mi kata lepas ni semua lukisan kat dlm tu nk tukar yg lain lak...jgn lps kan peluang yg ada...

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said... [Reply]

@Iryd and Pitt's little diary : jln2 kat kg ja dik...tenkiu dear....

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said... [Reply]

@sissyira : hehehehehe..mak baby tukang ambik gambo je...

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said... [Reply]

@noor : eeemmm..lebih kurang mcm tu la...

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said... [Reply]

@Elly & Emmy : tu la kan...yg lepa tau mkn nasi ja...memang patut kena tau dr mana dtg nya beras ni kan....

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said... [Reply]

GKSB pernah p muzium ni sekali...

suka naik yang putar-putar tu sambil tgk pemandangan lukisan sawah padi hehe

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said... [Reply]

@GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr : tu la cantek kan...kakD pun suka jg...

Fadhlin Sakina said... [Reply]

bayang kan klau student nk info and dia trjumpa kat sini tpi tak boleh COPY...ksian dia...failed la jawabnya.tak nak lahirkan generasi yg pandai ka..?

Fadhlin Sakina said... [Reply]

bayang kan klau student nak info and dia trjumpa kat sini, tpi tak boleh COPY ksian dia...failed la jwabnya..

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said... [Reply]

@Fadhlin Sakina : boleh ja COPY pasai tak boleh lak?cuma kena tau ja lah cara2nya....

Cer buat mcm ni...highlight semua yg nak COPY pastu tekan kat ctrl n huruf c(tekan serentak)pastu paste ja lah kat mana yg nak paste...ada faham?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2011 Reserved to ·٠•●★MY BLOG MY STORY★●•٠·˙™
Design with love by CikBulat